DO KRAJA LIPNJA SE OČEKUJE DOVRŠETAK KANALSKE MREŽE

Rješavanje oborinske odvodnje je pri kraju, pa bi do 30. lipnja svi radovi trebali biti gotovi. Zaključak je to osječkog gradonačelnika Ivana Radića, koji je na konferenciji za medije u Eko-industrijskoj zoni Nemetin predstavio projekt vrijedan 19.7 milijuna kuna. Naime, ovim projektom se kompletira izgradnja osnovne komunalne infrastrukture toga gospodarskog područja, a čime se stvaraju preduvjeti za realizaciju trenutnih, ali i budućih investicija.

Poticanje gospodarstva i vrijednih investicija

- Nalazimo se u Industrijskoj zoni u Nemetinu, gdje je do sada prodano već 24 parcele, a uz to što je investitorima na raspolaganju ostala još jedna parcela, u tijeku je i parcelizacija druge zone. Realizacijom ovog projekta Grad Osijek potiče razvoj gospodarstva i stvara preduvjete za otvaranje novih radnih mjesta, što posebno dokazuje i gradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, ali i dolazak investitora iz područja IT sektora – naglasio je gradonačelnik Radić, još jednom dodajući kako je za ostvarenje ovako velikih investicija bilo neophodno riješiti problem oborinske odvodnje u rastućoj industrijskoj zoni.

Tehničke specifikacije projekta novinarima je predstavio Srećko Kukić iz Upravnog odjela za programe Europske unije Grada Osijeka, koji je otkrio kako je Eko-industrijska zona Nemetin, koja se prostire na otprilike 101 hektar, s izgradnjom započela 2012. godine, dok dovršetak komunalne infrastrukture predstavlja upravo posljednju fazu u njezinoj realizaciji.

Kanalskom mrežom i poticajima do punjenja zone

- Kanali za odvodnju oborinskih voda dugi su 6 kilometara, a imaju ukupno 8 prijelaza, od čega su 2 preko državnih cesta, u pravcu Vukovara i u pravcu Erduta. Kanali djeluju zbilja impozantno, ali samo prema posljednjem događaju s poplavom u Požegi, možemo zaključiti da su padaline nepredvidljive, pa je ova mreža građena na osnovi stogodišnjeg prosjeka padalina, odnosno da kanali moraju podnijeti i najveću količinu kiše izmjerenu u posljednjih 100 godina – ukazao je Kukić, podsjećajući kako su radovi na kanalskoj mreži počeli u prosincu 2019. godine, a dok su realizirani u dvije faze, predstavljaju preduvjet za dobivanje građevinske dozvole u zoni, jer prema propisima nije dopušteno puštati oborinsku odvodnju unutar parcele.

Naposljetku, u kontekstu Eko-industrijske zone Nemetin, Radić i Kukić su otkrili kako su neki investitori kupili više parcela, tako da trenutno ondje ima 14 tvrtki i oko 200 zaposlenih, dok se otvaranjem Regionalnog distributivnog centra, ali i dovršetkom ostalih objekata, očekuje znatan porast broja zaposlenih u zoni. Naime, investitorima je na raspolaganju bio izuzetno primamljiv program poticaja, tako da iz Grada Osijeka optimistično vjeruju kako će se i u drugoj fazi preostale parcele brzo rasprodati.

- Poticajima za parcele išli smo ususret poduzetnicima, jer je 2014. godine, kada je zona i otvorena, kreiran i program poticaja za investitore, koji nakon dobivanja prava građenja imaju obavezu u roku od 2 godine završiti objekt i tada zemljište dobivaju za 0 kuna. U međuvremenu, dok imaju pravo građenja, zakup zemljišta ih košta 1 kunu godišnje, što je vrlo stimulativno za investitore, ali i za gradsku upravu, koja izravno potiče brži dovršetak svih objekata u svojim gospodarskim zonama – zaključio je Srećko Kukić, istaknuvši kako se ista, provjerena praksa primjenjuje i u osječkom IT parku.