NAJAVA DRUGE I TREĆE FAZE PRODAJE PARCELA NA TEMELJU DOVRŠETKA ODVODNJE OBORINSKIH VODA

Druga najveća industrijska zona u Hrvatskoj već je u početnoj fazi ostvarila stopostotnu popunjenost, uz 17 investitora koji su se smjestili na ukupno 25 parcela. Među njima je 5 korisnika Eko-industrijske zone Nemetin, koji su svoje objekte već pustili u pogon, zapošljavajući više od 150 djelatnika. Sve ove poticajne brojke s jasnim pogledom u budućnost na širenje zone, uz nove pregovore s 8 ozbiljnih domaćih i stranih investitora u drugoj i trećoj fazi prodaje parcela, Grad Osijek je opravdao dovršetkom cjelokupne infrastrukture – u što se savršeno uklopila i izgradnja odvodnje oborinskih voda, čime je zona postala još atraktivnija. Naglašeno je to na konferenciji za medije projekta “Izgradnja odvodnje oborinskih voda Eko-industrijske zone Nemetin”, u sklopu koje je osječka dogradonačelnica Jasenka Crnković iznijela sve planove o daljnjem razvoju zone.

Potpisan ugovor za pravo građenja

- Trenutno smo u procesu objave javnog poziva i otvaranja druge faze popunjavanja Eko-industrijske zone u Nemetinu, gdje ćemo u ponudi imati 10 novih parcela raznih veličina, od 8.000 do 45.000 kvadratnih metara. Možemo najaviti i da do polovine 2022. godine očekujemo i od ostalih par investitora dovršetak objekata i kretanje s radom. Upravo pokretanjem druge, pa onda i treće faze, velikim dijelom koristeći i EU fondove, svakako želimo potaknuti dodatni razvoj gospodarstva u Osijeku, uz domaće i strane investitore kojima nudimo brojne pogodnosti i olakšice – naglasila je dogradonačelnica. Crnković je ujedno podsjetila kako je Grad Osijek osigurao da komunalni doprinos za poslovno-gospodarstvene djelatnosti u svim zonama iznosi 0 kuna, a uz smanjenje doprinosa od 10 posto za ostale djelatnosti, velik utjecaj je imalo i uvođenje mjere prava građenja, koja stimulira investitore da u roku od 36 mjeseci izgrade objekt, dok ih i nakon tog razdoblja u drugoj fazi očekuje povoljno plaćanje prava građenja u iznosu od 10 kuna po kvadratnom metru.

Izgradnja kanalske mreže u dvije faze

Problem oborinske odvodnje u zoni Nemetin je riješen u sklopu vrijednog EU projekta, a predstavio ga je Srećko Kukić iz Upravnog odjela za programe EU Grada Osijeka, navodeći kako 6 kilometara kanalske mreže pokriva oko 100 hektara zemljišta. Riječ je o impozantnim kanalima, koji su rađeni prema kalkulaciji prosječne oborinske odvodnje u zadnjih 50 godina. Kukić je još jednom podsjetio kako su radovi na kanalskoj mreži počeli u prosincu 2019. godine, a dok su realizirani u dvije faze, predstavljaju preduvjet za dobivanje građevinske dozvole u zoni, jer prema propisima nije dopušteno puštati oborinsku odvodnju unutar parcele.

Fotografije