ONLINE KONFERENCIJA O MOGUĆNOSTIMA ULAGANJA U PODUZETNIČKU ZONU NEMETIN

Kako Grad Osijek podupire ulaganja u industrijskim zonama na svom području, koje su mogućnosti financiranja poslovne infrastrukture iz EU izvora i kakva su iskustva ulaganja u Eko-industrijsku zonu Nemetin. Sve su ovo bile teme održane online konferencije projekta Izgradnja odvodnje oborinskih voda Eko-industrijske zone Nemetin, na kojoj su predstavnici Grada Osijeka i stanari zone zainteresiranim poduzetnicima i široj javnosti dali bolji uvid u budućnost poslovanja na ovom području.

Dostupni programi i financijski okviri

Pokraj rezultata projekta izgradnje mreže odvodnje, na online konferenciji su predstavljene sve mogućnosti financiranja iz EU fondova za male, srednje, pa i velike poduzetnike, prilikom čega je Srećko Kukić iz Upravnog odjela za programe EU Grada Osijeka naveo sve dostupne programe i financijske okvire, ali i regionalne potpore prema NUTS regijama za razdoblje od 2022. do 2027. godine, u kojemu su za poduzetnike iz Osječko-baranjske županije, ali i ostatka Panonske Hrvatske, osigurane potpore u iznosu od 50 posto. Kukiću se pridružila i pročelnica Upravnog odjela za programe EU, Kornelija Mlinarević, koja je kronološki pojasnila faze izgradnje Eko-industrijske zone Nemetin, prilikom kojih je zona opremljena instalacijom plinovoda, vodovoda, kanalizacije i kabelske niskonaponske mreže.

Planovi ulaganja i veliki projekti u provedbi

- Osijek ima konkurentnu vrijednost jer ima raspoloživu radnu snagu zbog Sveučilišta J.J. Strossmayera, koje je izravni povod dolaska i interesa mnogih investitora. Zadnji takav primjer jest i jedna tvrtka iz SAD-a, koja je izrazila želju da ovdje zaposli 2700 radnika, od čega 700 inženjera iz područja proizvodnje high-tech opreme za automobile – otkrio je na online konferenciji Igor Medić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka, naglašavajući kako je ovakvim investitorima manje važna cijena zemljišta, već traže garanciju pronalaska dovoljne količine radne snage.

Pokraj interesa stranih investitora, jedan od najvećih projekata u Eko-industrijskoj zoni Nemetin dolazi iz lokalne inicijative, jer je Regionalni distribucijski centar za voće i povrće nešto što su poljoprivrednici iz Slavonije i Baranje čekali gotovo 20 godina, a što će Osječko-baranjska županija realizirati već iduće godine uz investicije vrijedne preko 100 milijuna kuna.

Fotografije