POZITIVNA ISKUSTVA STANARA I ULAGAČA U PODUZETNIČKU ZONU NEMETIN

Nakon provjere brojnih potencijalnih lokacija, zona u Nemetinu se pokazala kao savršena pozicija za realizaciju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, jer je prilikom odabira lokacije ključna bila prometna povezanost, prostrana površina, ali i visoko razvijena infrastruktura. Napredak u procesu izgradnje RDC-a je predstavila Silva Wendling, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, kojoj su se u iznošenju iskustava ulaganja i izgradnje objekata u Eko-industrijskoj zoni pridružili predstavnici uspješnih tvrtki – Comcross i Delecto.

Dovršetak RDC-a se očekuje do srpnja 2022.

- Imali smo potrebu za velikom površinom, stoga smo spojili nekoliko dostupnih parcela, a budući da je vrijednost investicije preko 100 milijuna kuna, veliku ulogu su igrale i sve pogodnosti koje ova zona nudi. Stoga smo sada već u fazi zatvaranja objekta, koji je dobio zatvoreno krovište uoči narednih nepovoljnih vremenskih uvjeta, prije kojih će se pokušati realizirati i dio vanjskog dijela, odnosno fasade. Sam izvođač radova je obznanio da će svoj dio dovršiti prije ugovorenog roka, stoga bismo već u srpnju mogli skladištiti prve jabuke, čime će proizvođači moći postići konkurentnu cijenu na tržištu – objasnila je Wendling, navodeći kako će RDC imati ukupni kapacitet od 2960 tona, a poljoprivrednicima će na raspolaganju biti rashladne komore, ULO i dinamička atmosfera, ali će se osigurati i dio isključivo za voće i povrće iz ekološke proizvodnje. Wendling je ukazala kako će RDC imati kompletne linije za sortiranje i skladištenje, stoga će u suradnji s Gradom Osijekom biti realizirana infrastruktura koja potiče lokalne poljoprivrednike, ali i projekte poput Školskog obroka za sve, kojim se poboljšava život cijele zajednice.

Prenošenje iskustava i brza realizacija objekta

Sam kraj online konferencije projekta Izgradnja odvodnje oborinskih voda Eko-industrijske zone Nemetin je bio rezerviran za primjere dobre prakse poslovanja stanara Eko-industrijske zone Nemetin, stoga je Mario Buljan, direktor tvrtke Delecto naglasio kako je pronalazak sjedišta ove tvrtke koja se bavi prodajom zaštitne odjeće trajao nekoliko godina, uz nekoliko selidbi, pa ne čudi da danas svoja iskustva o gradnji vrhunskog objekta uz povoljne uvjete prenose na partnere iz Zagreba i inozemstva.

- Sve je išlo vrlo brzo, jer smo na početku prošle godine poslali prijavu, u svibnju smo dobili pravo građenja, a početkom 2021. smo već počeli i graditi. Sada smo u fazi dovršavanja i useljenja u objekt u kojemu smo predvidjeli i trening centar za mlade elektrotehničare, kao i toranj visok 50 metara, koji će koristiti naši operateri kako bi mogli iskusiti uvjete na terenu – zaključio je Slobodan Ribić, direktor tvrtke Comcross Croatia, tvrtke koja se bavi telekomunikacijama, odnosno izgradnjom, projektiranjem, savjetovanjem i održavanjem opreme.

Fotografije