PREDNOSTI PODUZETNIČKE ZONE NEMETIN

Parcelizirana zemljišta, cjelokupna komunalna infrastruktura i cjelovito rješenje oborinske odvodnje slivnog područja – sve to se nudi stanarima druge najveće poslovne zone u Hrvatskoj. Riječ je o Eko-industrijskoj zoni Nemetin, koja uz prometnice, javnu rasvjetu, plinoopskrbu, vodoopskrbu, elektrifikaciju, toplovod i telekomunikacijsku mrežu, investitorima osigurava i kanalsku mrežu u dužini od 6 kilometara. Stoga ne čudi raznovrsnost klijenata koji su smješteni na više od 100 hektara, a koji se, između ostalog, bave proizvodnjom zaštitne opreme, distribucijom plinskih boca, laboratorijskim ispitivanjima, građevinarstvom i proizvodnjom metalnih konstrukcija.

Pravo građenja za dobrobit svih

- Naša zona predviđena je da se gradi u tri faze. Prva faza je u cijelosti iznajmljena i trenutno smo pri završetku programa za drugu fazu. U svemu tome, prodajom prava građenja umjesto zemljišta možemo se uvjeriti je li netko ozbiljan investitor ili nije. Neke zone prodaju zemlju, investitor nikada ništa ne izgradi, a procedura oduzimanje zemlje je vrlo kompleksna. Kad se uvjerimo da je objekt završen i da su zaposleni radnici, sudski vještak procijeni tržišnu vrijednost zemlje. Investitor se ne mora ponovo natjecati, a mi smo zaštitili grad kako zemlja ne bi bila prodana ispod tržišne cijene – objasnio je za poslovniFM Igor Medić, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Grada Osijeka. Ujedno je napomenuo da je takav koncept funkcionirao i u slučaju Eko-industrijske zone Nemetin, jer su se klijenti nakon potpisivanja ugovora za pravo korištenja zemlje obvezali u što kraćem roku sagraditi objekt, zaposliti ljude i početi obavljati djelatnost, a tek nakon toga s uporabnom dozvolom podnosi zahtjev za otkup zemljišta.

Povezanost i grad po mjeri čovjeka

Pročelnik Medić se ujedno osvrnuo i na sve što grad Osijek nudi poduzetnicima u odnosu na druge poslovne i industrijske zone, dodajući kako je u tijeku proces snižavanja komunalnih doprinosa, čime će se dodatno privući investitori iz cijele Europe.

“Mislimo da je Osijek konkurentniji od drugih zona jer je relativno veliki grad koji ima kulturu, zdravstvo, školstvo, turističke znamenitosti... To je puno bolje posloženo nego u nekim manjim sredinama, koje se na prvu mogu činiti atraktivne, ali kasnije se investitori mogu susresti s nedostatkom radne, problem kako dovesti radnike na posao. Sve naše poslovne zone su u dosegu javnog prijevoza. Mi prodajemo cijeli paket”, zaključuje Medić, podsjećajući kako se Eko-industrijska zona Nemetin posebno ističe u prednostima za investitore, ali i njihove radnike.